Risk & Adventure – Jonathan Dodson

SONY DSC

The Dangerous Gospel

by: Jonathan Dodson

When I think of “risk” or “danger”, I think grandiose, larger than life, beyond my ability. I think of the great missionary to India and pioneer of Protestant Missionary Movement, William Carey, who said: “Attempt great things from God; expect great things from God.” While this is an inspiring slogan, even biblical, many of us struggle to attempt even mediocre things for God. Why?

Why We Don’t Risk

There are a variety of reasons we struggle to risk for the kingdom. One of those reasons is that we are surrounded by minimized risk – comfort, convenience, and a false sense of security to go with it. I wake up in my air-conditioned home, turn on my coffeemaker to make my coffee, sit down in my comfortable chair and then open the Word of God without a thought that any of it could be taken away at a moments notice.

I glide on comfort. The comfort and convenience of my life give me a false sense of security. I unconsciously do the math and deduce that my money purchased all of this, and so I trust in vocational or financial gods to promote my false sense of security, all while calling myself a follower of Jesus.

When I’m on mission in the Majority World, in places like Kampala, Uganda or Mae Hong Son, Thailand, I am constantly reminded that Christ is my security. I’m surrounded by discomfort and inconvenience. In rural Thailand, I woke up to the sound of Buddhist temple gongs going off and roosters cock-a-doodle-doing through the wee hours of the morning. I made my coffee with hot water and a portable paper strainer. There was no comfortable chair, only hard ground to sit on.

When I opened the Word of God, I did so with a heightened (and realistic) sense of my need for God, the urgency of his mission, and the security that only Christ can provide.

(continued…)